Cașcaval de casă: rețeta tradițională pas cu pas

Sursa foto: Shutterstock

Nu știm despre tine, dar nouă tare mult ne place să pregătim acasă tot felul de bunătăți pentru familie, cât mai naturale cu putință. Și, din fericire, în țara noastră încă se mai găsesc produse de la țărani sau de la producători autentici, extrem de gustoase. Via Profi i-a adus pe toți într-un singur loc, special pentru tine, în așa fel încât să te poți bucura de legume și fructe autentice, de ouă proaspete, de păsări de țară și de lactate delicioase. 

Și dacă tot a venit vorba de lactate, astăzi ne-am propus să te încântăm cu o minunată rețetă de cașcaval de casă din lapte de vacă, o rețetă pe care nu ne gândeam că o vom încerca vreodată. Suntem de părere că nu trebuie să te intimideze nicidecum procesul de preparare al cașcavalului de casă după rețeta originală, întrucât brânza de vaci este la tot pasul, tot așa și laptele de la producători locali. Rețeta de cașcaval de casă se împarte, practic, în două etape: pregătirea materiei prime și prepararea cașcavalului pe foc. Descoperă în continuare cum poți prepara și tu cașcaval de casă, o rețetă simplă și gustoasă! 

Ingrediente pentru rețeta de cașcaval de casă 

Pentru rețeta de cașcaval de casă vei avea nevoie de doar câteva ingrediente, însă este important să alegi brânză și lapte de vaci de calitate, de la producători autentici. De pildă, dacă ești din Cluj găsești o selecție largă de producători locali de lactate care te pot aproviziona cu lactate calitative pentru rețeta de cașcaval de casă. Iată care sunt ingredientele de care vei avea nevoie: 

  • 1 kg de brânză de vaci autentică; 
  • 1 l de lapte de la producători; 
  • 80 g de unt de la producători; 
  • 1 ou; 
  • ½ linguriță de bicarbonat de sodiu; 
  • ½ linguriță de sare. 

Cum se prepară cașcavalul de casă? 

Acum că știi deja din ce se face cașcavalul și ai cumpărat cele mai bune ingrediente de la producători locali, nu mai rămâne decât să îți arătăm cum se face cașcaval de casă după rețeta tradițională. Să începem! 

Pregătirea materiei prime 

Așa cum menționam la începutul articolului, rețeta de cașcaval de vacă are la bază două etape, așa că vom începe cu prima etapă, cea a preparării materiei prime. 

  1. Pentru început se va pune laptele la fiert într-o oală largă (noi am utilizat lapte proaspăt, nefiert). 
  2. Cât timp fierbe laptele, poți mărunți brânza de vaci într-o farfurie, cu o furculiță. 
  3. Când laptele începe să fiarbă, adaugă în acesta brânza și amestecă bine cu o lingură de lemn. Lasă totul pe foc aproximativ 5 minute, până când se formează zerul.  
  4. Ia amestecul de pe foc și toarnă brânza într-o sită tapetată cu tifon, pentru a se scurge zerul. Lasă amestecul în sită peste noapte. 
  5. Ziua următoare se va frământa brânza cu mâna, pentru a o mărunți cât mai mult. 

Prepararea cașcavalului pe foc 

Acum că am terminat cu pregătirea materiei prime pentru cașcaval după rețeta tradițională, vom trece la etapa următoare, cea de preparare propriu-zisă a cașcavalului pe foc. Iată ce pași trebuie să faci în continuare!

  1. Folosește o oală din inox sau teflon. Pune untul la topit, apoi adaugă în oală și brânza cât mai mărunțită. 
  2. Amestecă totul cu o lingură din lemn până când compoziția devine omogenă. Într-un vas separat se va bate oul cu sare și cu bicarbonat de sodiu, ca pentru omletă. 
  3. Toarnă oul peste brânza din oala și amestecă energic până ce compoziția se omogenizează și se transformă într-o cremă groasă. 

Ca o mică observație, ține cont că atunci când adaugi oul, compoziția se poate întări destul de mult, motiv pentru care trebuie să amesteci intens pentru ca tot amestecul să revină la o textură normală și cremoasă. 

Întărirea cașcavalului în formă 

Acum are loc ultima etapă a rețetei de cașcaval de casă și anume întărirea cașcavalului într-o formă.

  1. Ia amestecul de pe foc, amestecând energic în continuare. Toarnă apoi compoziția într-o formă. Noi am utilizat o cutie din plastic, mai grosuță, însă poți folosi orice recipient care să poată oferi cașcavalului de casă forma dorită. 
  2. Lasă cașcavalul să se răcească și să se întărească, apoi scoate-l din formă și consumă-l după plac. 

Cum se servește cașcavalul de casă?

De la cele mai delicioase rețete de aperitive, la croissante pentru micul dejun și rețete cu cașcaval dintre cele mai diverse, cașcavalul de casă este extrem de practic și poate fi folosit în numeroase moduri delicioase pentru rețetele pe care dorești să le încerci în bucătărie. 

De pildă, poți opta pentru servirea cașcavalului în varianta pane, alături de o salată de legume delicioasă. De asemenea, poți folosi cașcaval pentru o tartă crocantă umplută cu șuncă și cașcaval sau cornuri pufoase cu cașcaval și mac. Dacă vrei să faci pasul următor în materie de rețete cu cașcaval, poți găti o ruladă de cotlet cu jambon și cașcaval. Și lista de rețete delicioase cu cașcaval de casă poate continua la infinit! 

Sperăm că am reușit să te convingem de cât este de simplu de preparat cașcavalul de casă după rețeta originală și că vei încerca și tu să-i surprinzi pe cei dragi cu arome și gusturi autentice. Desigur, există și opțiunea de a cumpăra cașcaval de casă direct de la producători locali. Iar pe Via Profi găsești producători de lactate care-ți pot oferi un cașcaval de casă autentic, preparat în mod tradițional!

Formular de contact

    Va rugam sa alegeti una din categoriile de mai jos.


    Te rugam sa completezi formularul de mai jos.