Produs cu denumire de origine protejată (DOP)

Ce înseamnă produs cu denumire de origine protejată (DOP) și indicație geografică protejată (IGP)?

Produs cu denumire de origine protejată (DOP)

În sistemul de etichetare alimentar există o procedură cunoscută sub denumirea de schemă de calitate. Cu alte cuvinte, anumite produse sunt certificate ca fiind parte a unei categorii speciale și, prin urmare, produsele cu acele însemne vor fi tot timpul similare din punct de vedere al calității. Astfel de certificări au loc atât la nivel național, cât și la nivel european. 

DOP, respectiv Denumire de Origine Protejată și IGP, adică Indicație Geografică Protejată sunt cele mai importante elemente de identificare ale unor produse recunoscute la nivel european. În aceeași categorie intră și DOC, Denumire de Origine Controlată, în cazul vinurilor. DOP și IGP vin la pachet cu anumite restricții, întrucât rețeta și proveniența materiei prime nu au voie să difere față de cele înscrise în dosarul inițial, ceea ce poate garanta constanța calității și a gustului produselor alimentare. 

Descoperă în continuare ce înseamnă produs cu denumire de origine protejată (DOP) și indicație geografică protejată (IGP), dar și care este semnificația acestor sisteme de calitate! 

Ce înseamnă produs cu denumire de origine protejată (DOP)? 

Denumirea de origine protejată este numele unei zone, a unui loc sau, în cazuri excepționale, a unei țări și este utilizată pentru un produs agricol sau alimentar: 

  • care provine dintr-o astfel de zonă, loc sau țară; 
  • a cărui calitate sau proprietăți sunt determinate în mod exclusiv de mediul geografic, inclusiv de factorii naturali sau umani; 
  • a cărui producție, prelucrare și preparare are loc în aria geografică determinată. [1]

Cu alte cuvinte, pentru ca un produs să primească statutul DOP, acesta trebuie să fie fabricat în mod tradițional și integral în regiunea specifică, în așa fel încât să dobândească proprietăți unice. Astfel, toate fazele de producție trebuie efectuate în acea zonă specifică, exact cum se întâmplă în cazul producătorilor locali promovați de Via Profi

Ce înseamnă produs cu indicație geografică protejată (IGP)? 

Indicația geografică protejată este denumirea unei zone, a unui loc sau a unei țări, utilizată ca descriere a unui produs agricol sau alimentar: 

  • care provine dintr-o astfel de zonă, loc sau țară; 
  • care are o calitate specifică sau o proprietate caracteristică, atribuită originii sale geografice; 
  • din ale cărui etape de producție, prelucrare sau preparare, cel puțin una are loc în zonă. [1]

Altfel spus, pentru a primi statutul de IGP, întregul produs trebuie să fie fabricat în mod tradițional și cel puțin parțial (preparat, procesat sau produs) în regiunea specifică, pentru a dobândi caracteristici unice. Astfel, cel puțin o fază a producției trebuie să se desfășoare în zona respectivă. 

Prune

Cum sunt verificate DOP și IGP? 

Așa cum am stabilit anterior, DOP înseamnă denumire de origine protejată, în timp ce IGP este termenul folosit pentru indicație geografică protejată. Astfel, calitățile produselor de cu denumire de origine protejată sunt determinate exclusiv de mediul geografic, în timp ce în cazul produselor cu indicație geografică protejată factorul principal este o anume calitate a caracteristicilor, atribuită originii lor geografice. 

Pentru a dobândi statutul de produs cu denumire de origine protejată, respectiv statutul DOP, produsul trebuie să fie fabricat și prelucrat în regiunea specifică. În schimb, pentru produsele cu indicație geografică protejată, respectiv produsele IGP, regulamentul european subliniază faza de producție și/sau de prelucrare, ce trebuie efectuată pe un anumit teritoriu [2]. 

Cu alte cuvinte, statutul DOP certifică faptul că întregul proces de producție al produselor alimentare și agricole este realizat de la început până la sfârșit într-o anumită zonă, pe când statutul IGP este acordat chiar și atunci când o fază a procesului de producție este realizată în acea regiune. 

Salam

Cum se poate obține statutul de DOP și IGP? 

Pentru a se obține statutul de DOP sau IGP al unui produs, este necesar să fie trimisă o cerere către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Această cerere poate fi făcută doar de către un grup de producători care aparțin zonei în cauză și doresc să protejeze un anumit produs. 

Cererea va detalia toate caracteristicile distinctive ale produsului, legătura istorică pe care o are cu regiunea, specificația produsului și certificarea recunoscută de Minister, ce va verifica conformitatea cererii cu specificația produsului. Odată ce Ministerul a revizuit și aprobat cererea documentul va fi transmis Comisiei relevante a Uniunii Europene, care va verifica conformitatea acesteia. Dacă cererea de statut DOP sau IGP este acceptată de Comisie, documentul va fi publicat în jurnalul oficial al UE [1]. 

Ce semnificație au DOP și IGP din punct de vedere al calității produselor? 

Factorii care pot influența comportamentul consumatorului pot fi împărțiți în trei grupuri: 

  • proprietățile alimentelor; 
  • factori individuali, precum cel biologic sau demografic; 
  • factori de mediu, adică factori economici, culturali sau de marketing. 

Buna cunoaștere a produselor cumpărate și încrederea sunt factori importanți pentru consumatori, întrucât reduc incertitudinea când vine vorba despre decizia de cumpărare. Impactul încrederii este mult mai mare în rândul consumatorilor de produse DOP sau IGP, chiar dacă majoritatea nu au decât cunoștințe vagi în ceea ce privește caracteristicile produselor cu denumire de origine protejată sau a produselor cu indicație geografică protejată. 

În ceea ce privește statutul de DOP sau IGP, în România situația este extrem de îmbucurătoare, căci există din ce în ce mai multe produse certificate ca fiind tradiționale din diverse regiuni ale României [3]. Deocamdată, exportul de astfel de produse este încă la început. Via Profi își dorește ca din ce în ce mai mulți producători români, fie ei din Arad, din Cluj sau din alte zone ale României, să poată obține statut DOP sau IGP pentru produsele pe care le comercializează, în așa fel încât calitatea acestora să fie recunoscută la nivel european. 

Branza de burduf

Deși încă nu se pot bucura de statutul de produse cu denumire de origine protejată sau produse cu indicație geografică protejată, toate produsele producătorilor locali susținuți cu mândrie de Via Profi prezintă caracteristici excepționale, ce garantează calitatea și autenticitatea acestora. Cumpără și tu astfel de produse tradiționale și sprijină comunitatea locală! 

Referințe: 

[1] “Geographical Indications and Traditional Specialities in the European Union.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, en.wikipedia.org/wiki/Geographical_indications_and_traditional_specialities_in_the_European_Union. 

Published 22 Mar. 2023. Accessed 6 Apr. 2023. 

[2] “Geographical Indications and Quality Schemes Explained.” Agriculture and Rural Development, agriculture.ec.europa.eu/farming/geographical-indications-and-quality-schemes/geographical-indications-and-quality-schemes-explained_en. 

Accessed 6 Apr. 2023. 

[3] PGI and PDO Logos and Products in the Romanian Market; an Exploratory Study. www.researchgate.net/publication/336461207_PGI_and_PDO_Logos_and_Products_in_the_Romanian_Market_An_Exploratory_Study. 

Published May 2019. Accessed 6 Apr. 2023.

Formular de contact

    Va rugam sa alegeti una din categoriile de mai jos.


    Te rugam sa completezi formularul de mai jos.