Toamna aduce în România nu doar peisaje de neuitat, ci și arome și gusturi ce merită descoperite printr-o călătorie culinară în bucătăria românească. Fie că te îndrepți către munți pentru a admira frunzele ruginii sau către satele ascunse printre dealuri, turismul gastronomic din România te poartă pe trasee pline de surprize. Te invităm să descoperi câteva destinații de top, într-o călătorie cu gust de toamnă prin țara noastră!
Magia frunzelor și a preparatelor tradiționale românești
Odată ce frunzele își schimbă culoarea și aerul de toamnă devine mai proaspăt, România îți oferă un spectacol natural perfect pentru o escapadă. Mergem la munte pentru a vedea frunzele ce-și schimbă culoarea; călătorim spre pensiuni ce atrag cu must proaspăt și sfârâit de pastramă.
Ca turiști, vizităm castele, muzee, cetăți și vestigii ca mintea să se extindă și sufletul să se umple de mirare. Batem poteci lungi și anevoioase ca bucuria finalizării traseului să ne dea încredere în noi si in divinitate – avem pentru aceasta in lume El Camino de Santiago sau orice altă rută cu sens și direcție. În România avem Via Transilvania; de ce nu am trata și Via Profi ca pe un astfel de traseu, ca pe o destinație, o căutare de sine și un parcurs al dezvoltării personale deghizate în degustări și delectări?
Sunt oameni care călătoresc prin lume urmărind să vadă toate lucrările lui Brâncuși, oriunde ar fi ele azi – la Târgu Jiu, Viena, Paris, New York sau Timișoara; de ce nu ar fi și din cei ce caută să guste și să înțeleagă specificul unei brânze de burduf sau declinările mierii în funcție de floarea dominantă?
Cum ar fi o călătorie care să se limiteze geografic la România, dar să nu aibă opreliști în căutarea celei mai bune zacuști sau a bucății perfecte de brânză de oaie, a piersicii cât trebuie de zemoase sau a vinului numai bun de șpriț? Călătoria nu este doar despre peisaje, ci și despre bucătăria locală, cu delicii care îți răsfață papilele gustative.
Un tur de gusturi prin România
Cum ar fi să te dedici unui tur gastronomic limitat doar geografic la România, dar fără să ai limite în căutarea celor mai bune preparate tradiționale românești? Hai să-ți povestim noi despre locuri prin care ne-am perinda, încercând să descoperim cele mai autentice produse de la producătorii locali din România!
Am merge în grădinile de legume și fructe din Arad și Bihor și apoi am lua-o în jos, spre Timiș pentru brânzeturile maturate ale Adrianei, italiancă la origini, rămasă însă la Sârbova, unde a pus bazele unui proiect social ce susține tinere venite din centre de plasament. Mierea cu nucă a micilor producători din Uliuc merge bine cu brânza, iar pentru hidratare am putea testa și sucurile de mere, cătină sau aronia făcute de producători locali din Timiș. În drumurile noastre ne-am opri și să vizităm casa memorială Ioan Slavici de la Șiria, Palatul Vulturul Negru și Cetatea Oradea, Peștera Urșilor în Bihor, Muzeul Satului Bănățean, Castelul Banloc și băile termale de la Călacea în Timiș.
Turism gastronomic în Transilvania: o călătorie cu savoare
Transilvania nu este doar o destinație cunoscută pentru castelele sale medievale și peisajele spectaculoase, ci și pentru deliciile culinare locale. Un drum prin Bistrița Năsăud ar trebui să bifeze salata de icre de la trei pești, marcă proprie înregistrată la OSIM a unui mic producător din Romuli, dar și lacul Colibița, marea de la munte, cum e cunoscut acest luciu de apă fabulos. Lactatele din Cornești, Cluj sunt deja faimoase în toată țara, așa că ar fi musai de trecut ca destinație în acest periplu prin Transilvania (o variantă ar fi și cele din lapte de măgăriță din Cojocna). Coborând spre Alba, cu a sa cetate Alba Carolina minunat restaurată, trebuie gustată istoria din farfurie – la Fornădia, o familie face lașcă (tăieței) după culegerea de rețete din anul 1890 lăsată familiei de bunica. O plăcintă tradițională pădurenească cu brânză, înregistrată la OSIM în baza tradiției sale, se găsește în Hunedoara, unde istoria locului se arată în splendide forme precum Castelul Huniazilor.
Delicii culinare românești din Munții Carpați
Trecând munții prin Brașov, un loc ce îmbină perfect vizitatul cu gustatul, este Ferma Cătean, unde lactatele și carnea sunt făcute cu respect pentru produs și consumator. Am învăța aici cum privesc oamenii natura, animalul, turismul și comerțul. Pălincăria Transilvania, unde se produc băuturi tradiționale cu gust inconfundabil și ciupercăria din Hărman s-ar intercala bine cu drumeții prin oraș sau în jur.
Descoperă aromele Moldovei în bucate tradiționale
În Moldova, la Vaslui, după Muzeul Caricaturii din Huși, musai de mers în Rebricea pentru faimoasele scrijele – felii de cartofi coapte pe plită. La Iași, atrag atenția și cer o degustare pastrama de curcan și pieptul de rață. Înainte, ar fi instructivă o vizită la Palatul Culturii unde muzeele de istorie și etnografie introduc în atmosfera de altădată și educă. Coborând în Vrancea, la Focșani punem pe listă mezelurile artizanale din Panciu. O vizită la crame ar oferi o completare organoleptică binevenită.
Turism gastronomic în Oltenia și Muntenia
Mai la sud, în Oltenia arsă de soare, ne oprim pentru un jambon, o pancetta sau costițe la Baia de Fier, Gorj și legume bune la Jieni, Tufaru sau Cilieni în Olt – un tur al cramelor din zonă ar putea fi scheletul pe care să construim un traseu de gustat produsele artizanale românești din regiune.
Pentru o băutură alcoolică mai rară, dar prezentă cândva în cupele domnitorilor români, mergem la Pătârlagele, să bem mied făcut din miere bună și curată; și dacă tot suntem în Buzău, dăm o fugă în satul Mierea pentru un produs original și delicios – fructele deshidratate în miere și puse la borcan, ca o dulceață fină și sănătoasă (alegem din zmeură, trandafiri, afine, căpșune, pere, gutui, merișoare sau gutui). Miere bună găsim și în Tulcea, dacă drumurile noastre ne duc spre Deltă.
Încheierea unei călătorii cu gust prin România
După acest scurt periplu prin România, vei înțelege de ce turismul gastronomic și cultural capătă tot mai mult sens și produce poftă de drum și mâncare bună. Fie că ești în căutarea celei mai bune zacuști, a unui vin bun sau a unei experiențe autentice de drumeție, România are tot ce-ți trebuie pentru o călătorie cu gust.
Călătoria ta poate începe cu oricare dintre aceste destinații, așa că te invităm să te lași ghidat de aroma mâncărurilor și frumusețea locurilor în acest sezon. Descoperă România prin gusturi și arome unice, iar pentru o planificare eficientă a traseului îți recomandăm consultarea site-ului Via Profi ca pe un ghid turistic, oriunde te vor duce drumurile toamna aceasta!